Heder etti ne demek ?

Unsev

Global Mod
Global Mod
Heder Edilen Hayatlar: Geçmişin İzinde Bir Yolculuk

Herkese merhaba, bugün sizlere "heder etti" kelimesinin hayatlarımızdaki derin anlamlarından bahsedeceğim bir hikaye anlatmak istiyorum. Bu kelime, toplumumuzda geçmişten günümüze kadar birçok farklı şekilde kullanılagelmiş, fakat her zaman aynı anlamı taşımamıştır. İsterseniz, birlikte zamanın akışına tanıklık edelim, kelimenin ardındaki hikayeyi keşfedelim ve belki de daha önce fark etmediğimiz anlamlarını bir kez daha sorgulayalım.

Bir Köydeki Sessiz Müzik: Leyla ve Kemal

Geçen yaz, çocukluk arkadaşım Leyla'yla bir köy gezisine çıktık. O köy, yıllar önce annemlerin yaşadığı, şimdi ise terkedilmiş gibi duran bir yerdi. Bir zamanlar çok canlı, rengarenk bir hayat vardı burada. Şimdi ise yalnızca eski taş evlerin arasında sessizlik hüküm sürüyordu. Leyla, bu gezide bana, eski köyde geçirdiği çocukluk yıllarına dair bir şeyler anlatmayı arzuluyordu.

Leyla’nın çocukluğu, babası Kemal’in her zaman çözüm odaklı yaklaşımıyla şekillenmişti. Kemal, yaşadığı köydeki pek çok sorunu çözmeye çalışan, herkese yardım etmeyi bir görev bilen bir adamdı. Bir gün, köydeki hayvanların aniden hastalanması, mahalleyi büyük bir tedirginliğe sürükledi. Kemal, hemen harekete geçti. Hayvanların hastalığının kaynağını bulmak için bütün köyü araştırdı, çözümü ise basit ama etkili bir stratejide buldu: Su kuyusuna karışan bir kimyasal madde. Kemal, hızlıca bu problemi çözdü, ancak ardında bir şeyler eksikti.

Leyla, babasının çözüm odaklı yaklaşımının ardından her zaman kendini yalnız hissederdi. Oysa, annesi Ayşe, bu meseleye daha farklı bir açıdan yaklaşıyordu. Ayşe, hastalanan hayvanları iyileştirmek için her akşam köydeki kadınlarla birlikte dua ederdi. Her biri, kendi duygusal yükünü ve kaygılarını başkalarına aktararak, topluca şifa ararlardı. Ayşe'nin empatik yaklaşımı, köydeki pek çok kadını birleştirirdi. Her bir kadının hikayesi, her birinin gözünde farklı bir anlam taşırdı.

Heder Edilen Anılar: Bir İsyanın Çığlığı

Leyla bana bir gün şunları söyledi: “Baba, her zaman çözüm buluyor, ancak bu çözüm hiçbir zaman içimdeki boşluğu doldurmuyor.” Bu söz, onun içindeki bir çatışmanın itirafıydı. Leyla, babasının çözüm bulmadığı yerlerde annesinin duygusal yaklaşımını tercih ederdi, ama bazen bu da yetersiz kalıyordu. Aradığı şey, bir dengeydi.

Köydeki eski taş evlerden birinde, Leyla'nın annesinin bir zamanlar yaşadığı anılar gizliydi. O taş duvarların arasında, "heder edilen" hayatların yankıları vardı. Kemal’in çözüm odaklı yaklaşımına karşı, Ayşe’nin empatik yaklaşımını zamanla anlamaya başladım. Aslında, hayatlarımızı ne kadar çözüm arayarak geçirmeye çalışsak da, her sorunun cevabı, sadece bir çözümde değil, bazen bir anlayışta, bazen de bir paylaşımda yatıyordu.

Kadınlar, genellikle ilişkisel çözümler üretirler. Empatik yaklaşım ve karşılarındaki insanı anlama, onlara ait bir derinlik yaratır. Ancak bu derinlik bazen ne yazık ki göz ardı edilir, ya da erkeklerin stratejik bakış açısı tarafından geçici bir çözümle geçiştirilir. Bu, toplumsal bir mesele haline gelmiştir. Erkekler çoğu zaman duygusal bağdan çok, mantıklı ve somut bir çözüm üretme odaklıdır. Kadınlar ise daha çok hislere ve ilişkilere dayalı bir çözüm arar. Bu ayrım, bazen toplumsal baskılarla daha da derinleşir.

Köyde bir akşam, her ikisinin de bir yere varmaya çalışırken yaşadıkları zorlukları tartışırken, Leyla bana şu soruyu sordu: “Heder etti kelimesini düşündüğünde, bir şeyin sadece kaybolduğunu mu düşünüyorsun, yoksa ona ne olduğunu bilmemek, onu yok saymak mı?” Bu soru beni derinden etkiledi. Çünkü "heder etti" kelimesi, sadece bir kaybı değil, kaybolan şeyin kaybolmasına dair hissedilen bir unutuluşu da içinde barındırıyordu.

Toplumsal Anlam: Kaybolan, Heder Edilen Duygular

Heder etti kelimesi, zaman içinde, sadece maddi bir kaybı değil, duygusal ve toplumsal bir kaybı da simgelemeye başlamıştır. İnsanların duygusal bağları, ailevi ilişkileri, hatta kendiliklerini kaybetmeleri "heder edilmiş" olarak tanımlanabilir. Birçok insanın, geçmişte yaşadığı duygusal çatışmaları, toplumsal baskılara boyun eğişleri, heder ettikleri şeylerin hüzünlü izleri haline gelir. Bugün, hayatta her şeyin bir çözümü olduğunu söyleyenler, bazen sorunun kaynağını bulamazlar. Çözüm, o anki duygusal yarayı iyileştirmek değildir. Belki de heder edilen, kaybolmuş bir şey değildir. Belki de kaybolan, sadece görmek istemediğimiz duygusal yaralardır.

Leyla ve ben, uzun uzun konuştuktan sonra fark ettik ki, hayatlarımızdaki dengeyi kurmak, ne tamamen çözüm odaklı olmakla ne de sadece duygusal yaklaşmakla mümkündür. Her şeyin bir çözümü vardır, evet, ancak çözüm bazen sadece bir anı hatırlamak, bazen de birini anlamaktır. Heder edilen, belki de duygusal bağlarımızdır.

Son Söz: Hayatımızı Dengelemek

Sizce de öyle değil mi? Çözüm ararken, bazen birini gerçekten dinlemek, birinin gözlerindeki kaybolan hisleri görmek daha önemli olabilir. O zaman "heder edilen" hayatlar, yeniden anlam kazanmaya başlar. Belki de çözüm, sadece bu anlamı yeniden bulmakta gizlidir.

Bu yazıyı okurken, siz de bu soruları sormak ister misiniz? Toplumumuzda hisleri mi yok sayıyoruz, yoksa çözüm odaklı düşünürken aslında daha büyük bir kaybın farkında değil miyiz? Heder edilen hayatlar hakkında ne düşünüyorsunuz?