Geleneksel El Sanatları DGS ile hangi bölümlere geçebilir ?

Arda

New member
Geleneksel El Sanatları DGS ile Hangi Bölümlere Geçebilir?

Geleneksel El Sanatları okuyanların en çok merak ettiği konulardan biri, DGS ile hangi bölümlere geçebilecekleridir. Çünkü eğitim süreci sadece öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda geleceğe dair bir yol haritası da oluşturur. Özellikle emek verilen bir alan söz konusu olduğunda, “Bunu ileride nereye taşıyabilirim?” sorusu oldukça doğal hale gelir.

Bu noktada DGS (Dikey Geçiş Sınavı), ön lisans eğitimini lisans düzeyine tamamlamak isteyenler için önemli bir fırsat sunar. Ancak hangi bölümlere geçilebileceğini doğru anlamak, hem zaman kaybını önler hem de daha bilinçli bir plan yapmayı sağlar.

---

DGS’nin temel mantığını anlamak

DGS, iki yıllık ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin, dört yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmesine olanak tanır. Geleneksel El Sanatları bölümü de bu kapsama dahildir.

Burada önemli olan nokta şudur: Geçiş yapılabilecek bölümler rastgele değildir. ÖSYM tarafından belirlenen eşleştirmeler vardır. Yani her bölüm her yere geçiş yapamaz. Bu yüzden seçenekleri bilmek, öğrencinin kendi yolunu daha net görmesini sağlar.

---

Geleneksel El Sanatları mezunlarının geçiş yapabileceği bölümler

Geleneksel El Sanatları ön lisans programından DGS ile geçiş yapılabilen bölümler genellikle sanat, tasarım ve el becerisine dayalı alanlarda yoğunlaşır. En yaygın seçenekler şunlardır:

* **Geleneksel Türk Sanatları**

* **Grafik Tasarımı**

* **Görsel İletişim Tasarımı**

* **Resim**

* **Seramik ve Cam Tasarımı**

* **Tekstil ve Moda Tasarımı**

* **El Sanatları Tasarımı ve Üretimi**

* **Sanat ve Tasarım bölümleri (farklı üniversite adlandırmalarıyla)**

Bu bölümler, hem sanatın teorik yönünü hem de uygulama kısmını geliştirmeye yöneliktir. Özellikle el becerisi güçlü olan öğrenciler için bu geçişler, mevcut yeteneklerini daha profesyonel bir seviyeye taşıma imkânı sağlar.

---

Bölüm seçerken sadece isimlere bakmamak gerekir

Bazen bölüm isimleri kulağa benzer gelir ama içerikleri oldukça farklı olabilir. Örneğin “Grafik Tasarımı” daha dijital ve reklam odaklı bir alan iken, “Geleneksel Türk Sanatları” daha kültürel ve klasik tekniklere dayalıdır.

Bu yüzden seçim yaparken sadece bölüm adına bakmak yeterli olmaz. Ders içerikleri, uygulama ağırlığı ve mezuniyet sonrası iş alanları da mutlaka düşünülmelidir.

Günlük hayatta buna benzer bir durumu market alışverişi gibi düşünebiliriz. İki ürün aynı kategoriye ait görünür ama içeriği farklıdır. Eğitimde de benzer bir dikkat gerekir.

---

Geleneksel El Sanatları neden bu bölümlere iyi bir temel olur?

Bu bölümde eğitim alan öğrenciler genellikle sabır, dikkat ve el becerisi açısından güçlü bir temel kazanır. Bu da DGS sonrası geçilen bölümlerde büyük bir avantaj sağlar.

Örneğin bir öğrenci tezhip ya da ebru gibi disiplinlerle ilgilendiyse, renk uyumu, kompozisyon ve estetik algısı zaten gelişmiştir. Bu da Grafik Tasarımı veya Görsel İletişim Tasarımı gibi bölümlerde ciddi bir kolaylık sağlar.

Aynı şekilde seramik veya tekstil tasarımına yönelen biri, malzeme bilgisi ve üretim sürecine aşina olduğu için diğer öğrencilere göre daha hızlı uyum sağlayabilir.

---

DGS’ye hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?

Geleneksel El Sanatları mezunları için DGS süreci, sadece sınav hazırlığı değil aynı zamanda yön belirleme sürecidir. Bu nedenle iki şey birlikte düşünülmelidir:

1. Sayısal ve sözel temel DGS dersleri

2. Hangi bölüme gitmek istendiği

Sınava hazırlanırken matematik ve Türkçe soruları önemlidir ama asıl mesele, hedefin netleşmesidir. Çünkü hedef olmadan yapılan çalışma çoğu zaman dağınık olur.

Burada küçük ama önemli bir detay vardır: İnsan ne istediğini netleştirdiğinde, çalışma düzeni de daha anlamlı hale gelir.

---

Günlük hayatla bağlantı kurmak

Geleneksel El Sanatları okuyan birinin hayatında üretim zaten vardır. Bir motif çizmek, bir desen hazırlamak ya da bir tasarım üzerinde düşünmek bile aslında sürekli bir zihinsel çalışma demektir.

Bu yönüyle DGS süreci tamamen kopuk bir şey değildir. Aslında mevcut alışkanlıkların üzerine yeni bir akademik yapı eklemek gibidir.

Mesela evde bir süsleme işiyle uğraşan biri, renk uyumuna dikkat ederken farkında olmadan tasarım mantığını geliştirir. Bu bakış açısı, ileride grafik tasarım gibi bölümlerde ciddi bir avantaj haline gelir.

---

Mezuniyet sonrası ne tür yollar açılır?

DGS ile lisans tamamlandıktan sonra iş alanları da genişler. Bu bölümlerden mezun olanlar:

* Tasarım ofislerinde

* Kültür ve sanat kurumlarında

* Moda ve tekstil firmalarında

* Eğitim alanında

* Serbest sanat üretiminde

çalışabilirler.

Bazı kişiler ise kendi atölyesini kurmayı tercih eder. Bu tamamen kişinin ilgi alanına ve üretim isteğine bağlıdır.

Özellikle el sanatları kökeni olan bireylerde bağımsız üretim isteği daha güçlü olabilir. Çünkü üretim sürecine zaten yabancı değillerdir.

---

Doğru yön seçimi neden önemlidir?

DGS bir fırsattır ama bu fırsatın anlamlı hale gelmesi doğru yön seçimiyle mümkündür. Sadece “lisans yapmış olmak için” bir bölüme gitmek yerine, gerçekten ilgi duyulan alanı seçmek uzun vadede daha sağlıklı olur.

Çünkü insan ilgisini çekmeyen bir alanda uzun süre verimli olamaz. Bu durum günlük hayatta da böyledir. Severek yapılan bir iş ile sadece zorunluluktan yapılan iş arasında her zaman fark vardır.

---

Son düşünce

Geleneksel El Sanatları DGS süreci, aslında bir devam yoludur. Başlangıçta öğrenilen el becerileri ve estetik bakış açısı, lisans seviyesinde daha geniş bir çerçeveye taşınır. Önemli olan, bu yolu bilinçli bir şekilde seçmek ve kişinin kendi ilgisini göz ardı etmemesidir.